Sukupuoli on moninainen myös urheilussa ja liikunnassa

Urheilun ja liikunnan maailmassa sukupuolta määrittävät monet jaot, säännöt ja tavat. Koulun liikuntatunneista, urheiluseuroista ja kilpaurheilusta ja eri lajien mielikuvista löytyy paljon esimerkkejä, miten sukupuoli vaikuttaa etenkin nuorten liikkujien valintoihin ja mahdollisuuksiin.

Kenties klassisin on ero urheilun ja naisurheilun ja niiden saaman palstatilan ja lähetysajan välillä.
Liikunnassa on tehty kuitenkin jo pitkään tasa-arvotyötä:

  • Opetusministeriön työryhmä esitteli jo 1990-luvun puolivälissä ensimmäisen toimenpideohjelman tasa-arvon edistämiseksi liikunnassa.
  • Sukupuolten tasa-arvosta valmistellaan jo kolmatta selvitystä.
  • Monissa kunnissa on selvitetty sukupuolten tasa-arvon edistämistä liikunnan toimialalla.
  • Vuosittaista Piikkarit-tasa-arvopalkinto on jaettu jo 21 kertaa.
  • Myös liikuntalaki edellyttää tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämistä.

Liikunnan ja urheilun tasa-arvokysymyksiä pohditaan usein vain naisten ja miesten tai tyttöjen ja poikien näkökulmista. Sen sijaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten ja aikuisten liikkujien tai kilpaurheilijoiden tasa-arvokysymykset eivät ole juuri ole puhuttaneet.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat liikkujat kohtaavat syrjintää

Valtion liikuntaneuvosto teetti vuonna 2012 selvityksen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemasta syrjinnästä liikunnassa ja urheilussa. Sen mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt joutuvat kohtamaan erilaista syrjintää, kuten nimittelyä, vihjailuja, vitsailua, yksityiselämään liittyviä kysymyksiä, arastelua, välttelyä, ulkopuolelle jättämistä ja halveksivia katseita.

Myös valmentajien ja liikunnanopettajien koetaan sekä syrjivän että jättävän puuttumatta havaitsemaansa syrjintään. Selvitys kertoi, että syrjinnän seuraukset voivat olla mielenterveyden, liikuntaharrastuksen ja urheilu-uran kannalta merkittäviä ja saattavat johtaa itsetuhoisiin ajatuksiin.

Kaikilla tulisi olla mahdollisuus tuntea liikunnan iloa ja riemua. Tarvitaan lisää turvallisia harjoittelumahdollisuuksia ja -paikkoja, joissa kaikki liikunnasta ja urheilusta kiinnostuneet voivat osallistua avoimesti omana itsenään ilman syrjintää tai sen pelkoa.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnittelu on yksi keino puuttua tilanteeseen. Sitä edellytetään sekä valtionapua saavilta liikuntajärjestöiltä että kunnilta. Suunnittelun avulla voidaan määrätietoisesti kehittää urheilua ja liikuntaa ja luoda uusia tasa-arvoisen ja turvallisen liikunnalle malleja:

  • Voiko seuroissa harjoitella sekaryhmissä?
  • Onko vaatteita mahdollisuus vaihtaa ilman, että joutuu valitsemaan naisten tai miesten pukukopin?
  • Mitä toimintaohjeita seuran säännöissä on kiusaamisen ja häirinnän varalle ja miten ohjeista kerrotaan osallistujille?
  • Millaisen koulutuksen seuran aktiivit saavat yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta; esimerkiksi sukupuolen moninaisuudesta?

Muun muassa näitä kysymyksiä on mahdollista käsitellä suunnitelmissa.

THL mukana Pride-viikolla

Tällä viikolla vietetään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Helsinki Pride-teemaviikkoa. Samaan aikaan järjestetään myös kansainvälinen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen urheilu- ja kulttuuritapahtuma EuroGames Helsinki. Pride-viikko huipentuu puistojuhlaan ja kulkueeseen, johon viime vuonna osallistui yli 25 000 marssijaa.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on viime vuoden tapaan mukana sekä puistojuhlassa että järjestämällä oman tapahtuman. Tervetuloa mukaan!

Lue lisää:

Kokkonen, Marjo (2012). Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä liikunnan ja urheilun parissa. Valtion liikuntaneuvoston julkaisuja 2012:5.Helsinki: Valtion liikuntaneuvosto (OKM).

Helsinki Pride 28.6.2016: Paneelikeskustelu seksuaalikasvatuksen muutoksista (THL)

Lue lisää sukupuolen moninaisuudesta: Sukupuolten tasa-arvo (THL)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *