Uudistuva ja osaava Suomi -ohjelman rahoituksella uudistetaan lastensuojelun palvelujärjestelmää vuosina 2021–2027. Rakennerahaston verkkosivuilla Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen -ohjelmaa seuraavasti:
Lastensuojelun avo-, sijais- ja jälkihuollon sisältöjä kehittämällä edistetään nuorille tarjottavien palvelujen oikea-aikaisuutta ja vaikuttavuutta. Toimilla tuetaan lastensuojelun asiakkaana olevien sekä erityisesti kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten ja nuorten elämäntilannetta ja pärjäämistä. Eri toimijoiden välisellä yhteistyöllä ja rakenteiden kehittämisellä tavoitellaan sosiaalisia innovaatioita kehitettyjen toimintojen levittämiseksi ja juurruttamiseksi.
Uudistusta toteutetaan neljän strategisen tavoitteen mukaisesti:
- 12–17-vuotiaiden lasten sijoitusten määrän vähenee laadukkailla ja vaikuttavilla lastensuojelun avohuollon tukitoimilla, työmenetelmillä ja palveluilla;
- koko perheen ja erityisesti vanhemmuuden tuki vahvistuu huostaanoton eri vaiheissa;
- jälkihuolto uudistuu monialaiseksi aikuistumisen tueksi ja
- sijaishuollossa olevien lasten mielenterveys- ja päihdeongelmiin vastataan nykyistä paremmin.
Jo 13 hanketta uudistaa lastensuojelua sosiaalisten innovaatioiden avulla
Euroopan Sosiaalirahasto rahoittaa ohjelmaa yhteensä 30 miljoonalla eurolla. Tänä vuonna käynnistyneitä hankkeita rahoitetaan yhteensä 8,8 miljoonalla eurolla. Rahoitus painottuu kolmeen ensimmäiseen strategiseen teemaan. Hyvinvointialueen rooli uudistamistyössä on keskeinen ja alueet ovat päätoteuttajina viidessä aluehankkeessa ja osatoteuttajana tai kumppanina kahdeksassa hankkeessa. SOILA-koordinaatio on koonnut hankkeista tietoa THL:n verkkosivuille.
Valtakunnallinen yhdessä oppiminen on keskiössä
Käynnistyneet hankkeen toteuttajat tapasivat toisensa ensi kertaa kasvokkain valtakunnallisessa kokoontumisajossa Helsingissä 24–25.9.2024. Päivillä käynnistimme yhteisen oppimisverkoston, opimme työpajassa yhteiskehittämisestä, pureuduimme hankesuunnitelmiin innovaatiospiraalin avulla ja työstimme ekosysteemikarttaa. Ministeriön ja ELY-keskusten avaukset vauhdittivat yhteistä työtä.
STM:n Lapset ja nuoret -yksikön (LANU) neuvotteleva virkamies Susanna Hoikkala korosti päivien avauspuheenvuorossaan sosiaalisten innovaatioiden hankkeiden merkitystä palvelujärjestelmän uudistamisessa.
”Aluehankkeista koottavat huomiot ovat erittäin tärkeitä lastensuojelulainsäädännön uudistamisessa hallituskauden aikana” – innosti Susanna.
Hämeen ELY-keskuksen rahoitusasiantuntijat kannustivat hankkeita kokeilevaan lähestymistapaan, innovaatioiden kehittämiseen yhdessä verkostojen kanssa ja erityisesti panostamaan hankkeissa syntyneiden innovaatioiden juurruttamiseen hyvinvointialueiden lastensuojelun arjessa.
Myös kokeilut ja hankkeiden työtapojen muutokset ovat innovaatiohankkeissa tervetulleita. ”Olkaa meihin rahoittajiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja matalalla kynnyksellä yhteydessä, mikäli huomaatte, että pienet muutokset hankesuunnitelmaan johtaisivat parempiin tuloksiin. Voimme arvioida yhdessä seuraavia askeleita ja esimerkiksi muutoshakemuksen tarvetta.” -kannusti Hämeen ELY-keskuksen rahoitusasiantuntija Karmen Zagar puheenvuorossaan.
Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen -hankekausi etenee
Toinen ohjelman rahoitushaku päättyi syyskuussa 2024 ja uudet hanketoimijat liittyvät uudistajien joukkoon 2025. Vuoden 2024 rahoitushakuun jätettiin yhteensä 24 hakemusta. ELY-keskukset tiedottavat hankearviointien etenemisestä hakijoille syksyn aikana.
Vuonna 2025 avataan uusi rahoitushaku osassa Manner-Suomen maakunnista. Lisätietoa hauista tulossa myöhemmin.
Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa, SOILA-koordinaatio tukee Euroopan sosiaalirahaston Pluskauden Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen (TL 5.1) -hanketoimintaa koko maassa hankkeiden ideoinnista toteutukseen ja juurruttamiseen saakka.
Pysy kuulolla lastensuojelun uudistamisessa tilaamalla SOILAn verkostokirje verkkosivuilta!
Lue lisää:
- Tilaa verkostokirje SOILA – Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa -koordinaatiohankkeen verkostokirje (MailChimp)
- Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa -koordinaatiohanke (SOILA)
- Käynnissä olevat Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen -hankkeet
- Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+) (Rakennerahastot)