Synnyttäjien keski-ikä nousee, kun lapsenhankintaa lykätään ja hedelmöityshoidot lisääntyvät ja onnistuvat yhä useammin. 45 vuotta täyttäneitä synnyttäjiä oli 1980-luvun lopulla noin 50–60 vuodessa. Vuonna 2014 heitä oli jo 144. Kun syntymärekisterin toiminnan viitenä ensimmäisenä vuonna 1987–1991 oli vain yksi 50 vuotta täyttänyt synnyttäjä, oli heitä vuonna 2014 jo kuusi kappaletta.
Aivan uusi ilmiö ’vanhat synnyttäjät’ ei ole. Esimerkiksi vuonna 1921 synnytti 1 133 naista, jotka olivat täyttäneet 45 vuotta. 50 vuotta täyttäneitäkin oli 27.
Mikä sitten ikääntyneissä synnyttäjissä on uutta? Kun aiemmin ’vanhoilla’ synnyttäjillä oli takanaan monia synnytyksiä, ovat he nykyään aiempaa useammin ensisynnyttäjiä. 45 vuotta täyttäneistä joka viides ja 50 vuotta täyttäneistä useampi kuin joka kolmas synnyttää ensimmäistä kertaa.
Monet tulevat raskaaksi hedelmöityshoitojen avulla: 45 vuotta täyttäneistä joka neljännellä ja 50 vuotta täyttäneistä yli puolella raskaus on saanut alkunsa hormonihoidolla, keinohedelmöityksellä (inseminaatiolla) tai koeputkihedelmöityshoidolla. Koska Suomessa hoidetaan harvoin yli 40-vuotiaita, monet ovat todennäköisesti saaneet hoitonsa ulkomailla. Muissa maissa tehtyjä hoitoja ei välttämättä haluta ilmoittaa Suomessa tai tieto katoaa matkalla syntymärekisteriin, joten luku saattaa hyvinkin olla aliarvio.
Riskit kasvavat iän myötä
Vaikka nykyiset 40- ja 50-vuotiaat naiset ovat aiempaa hyväkuntoisempia, on heillä nuorempia naisia enemmän raskauden ja synnytyksen aikaisia ongelmia. Riskit alkavat jo aiemmin. THL:n äitiysneuvolaopas listaa 35 vuotta täyttäneiden synnyttäjien ja heidän vastasyntyneidensä terveysongelmia, kuten krooniset sairaudet, raskausajan diabetes ja verenpainetauti.
Tämä johtaa muita raskaana olevia useampiin neuvola- ja poliklinikkakäynteihin ja sairaalahoitoon raskausaikana sekä keisarileikkaukseen. Vastasyntyneillä on kohonnut riski pienipainoisena (alle 2500 g) tai hyvin pienipainoisena (alle 1500 g) syntymiseen, ennenaikaisena (alle 37 raskausviikkoa) tai hyvin ennenaikaisena (alle 28 raskausviikkoa) syntymiseen ja hoitoon teho- tai valvontaosastolla. 40 vuotta täyttäneillä on näiden lisäksi enemmän istukan kiinnittymishäiriöitä ja vastasyntyneiden kuolemia raskauden tai ensimmäisen elinviikon aikana.
Iän myötä riskit siis kasvavat, vaikka suurin osa ’vanhojen’ äitien raskauksista ja synnytyksistä sujuu ongelmitta. Vanha viisaus, että lapset kannattaa hankkia nuorena, pitää edelleen paikkaansa.
Lapsenhankintaa lykätessä kannattaa muistaa, etteivät hedelmöityshoidot aina onnistu: raskaus ei ala, eikä alkanut raskaus välttämättä pääty synnytykseen. 40 vuotta täyttäneiden koeputkihedelmöityksistä 16 prosenttia johtaa raskauteen, mutta vain 8 prosenttia elävänä lapsen synnytykseen. Inseminaatioissa luvut ovat vielä pienemmät: 7 prosenttia johtaa raskauteen ja 4 prosenttia synnytykseen.
Lue lisää:
Äitiysneuvolaopas – Suosituksia äitiysneuvolatoimintaan. Opas 29/2013, THL
Synnyttäjät, synnytykset ja vastasyntyneet thl.fi’ssä