Voisiko minun kädenjälkeni muuttaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa?

Hallitusohjelma on juuri julkistettu. Sosiaali- ja terveydenhuoltoon kaavaillaan isoja muutoksia, joista yksi on pitkään puhuttanut Sote-uudistus. Myös sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän digitalisaatio ja innovatiiiviset ratkaisut on nostettu voimakkaasti esiin. Myös sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöltä vaaditaan toimintatapojen muutosta.

Poliitikot ovat siis kiinnostuneita sote-rakenteista.  Asiakkaita kiinnostaa se, että he saavat palveluja samalta luukulta.

Mutta tiedämmekö me, mitä henkilöstö muutokselta haluaisi? Ideanahan pitäisi olla se, että sosiaali- ja terveydenhuoltoa kehitetään vuorovaikutteisesti, eri osapuolia kuunnellen ja mukaan ottaen. Timo Sinervo bloggasi aiheesta viime perjantaina.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa työskentelee noin 383 500 henkilöä, joista kolme neljäsosaa julkisella sektorilla. Kaikista Suomen työllisistä naisista jopa yli neljäsosa työskentelee sosiaali- ja terveyspalveluissa. Voisiko tällaisella määrällä osaavaa ja kokenutta henkilöstöä saada uusia ratkaisuja toiminnan tehostamiseen ja vaikuttavuuden parantamiseen?

Käytä  Innokylää

Miten on henkilöstön laita tämän muutoksen keskellä. Onko kukaan kiinnostunut henkilöstön innovaatiovoimasta?  Itse asiassa kyllä on ja siihen on työkaluja.

Innokylä on hyvinvointi- ja terveysalan kaikille avoin ja maksuton innovaatioyhteisö. Innokylä tarjoaa sekä sähköisiä että kasvotusten kohtaamiseen perustuvia kehittämistyökaluja. Se kokoaa alan kehittämistyön tulokset yhteen paikkaan ja tarjoaa kanavan toimintamallien levittämiseen.

Innokylän kehittämisympäristössä on kuvattuna 738 toimintamallia ja 926 paikallista sovellusta, sieltä löytyy 800 hankkeen tiedot ja kylässä toimii parhaillaan 173 verkostoa.

Milloin olet viimeksi käynyt katsomassa kaikkein uusimpia alamme innovatiivisia käytäntöjä? Kannattaa käydä katsomassa, onko ongelmasi jo ratkaistu – käyttöönottoa vaille.

Vai kertoisitko myös muille, mitä olen kehittänyt? Nyt viimeistään kannattaisi käydä kylässä, sillä verkkosivut uudistuvat parin viikon sisällä käyttäjäystävällisemmiksi ja mukaan kehittämistyöhön tulevat uutuutena ’innovatiiviset hankinnat’, joka on uuden hallitusohjelman yksi kärkihankkeista.

Sosiaali- ja terveysalan julkisiin hankintoihin käytetään yli 11 mrd. euroa vuodessa. Siitä on hallitusohjelmassa päätetty lohkaista 5 prosenttia nimenomaan innovatiivisiin hankintoihin. Innokylässä on siten ennakoivasti tehty työkalu, jolla pystytään parhaimmillaan synnyttämään uusia tehokkaita ratkaisuja, uutta työtä ja yritystoimintaa.

Tee muutoslupaus

Uutena työkaluna on myös Suomeen tulossa Englannissa keksitty ja jo useaan maahan levinnyt Change Day -päivä.

THL:n pääjohtaja Eskola lanseerasi TERVE-SOS – tapahtumassa Jyväskylässä 6.5.2015 tämän konseptin, jota ovat olleet kehittämässä THL, Sitra, Kuntaliitto, Soste ja lukuisa määrä kuntia ja kuntayhtymiä.

Change dayssa on kysymys siitä, että pienillä arkisilla muutoksilla kehitetään omaa työtä ja samalla parannetaan asiakkaiden saamaa palvelua. Change dayssä kädenjäljet ovat lupauksia pienistä arkisista muutoksista, joita jokainen voi tehdä. Isotkin uudistukset voivat syntyä pienistä teoista.

Jokainen voi käydä jättämässä oma kädenjälkensä ja olla siten aktiivinen muutoksen tekijä. Change Day on työkalu, jolla sosiaali- ja terveyspalvelujen ammattilaisten ja asiakkaiden parhaat käytännöt, teot ja muutosideat kootaan yhteiseen noutopöytään kaikkien asiakkaiden hyödyksi.

Suomen Change Day järjestetään 3.11.2015 – osallistu, tule mukaan ja muuta osaltasi maailmaa!

Innokylässä tavataan!

Lue lisää:
Tilasto terveys- ja sosiaalipalveluiden henkilöstöstä<

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *