Yksi syrjäytynyt ihmiselämä maksaa yhteiskunnalle n. 1,5 miljoonaa euroa. Silti yhä useampi nuori putoaa kaikkien turvaverkkojen läpi, koska ennaltaehkäisevään työhön ei nyt ole varaa.  Yhteiskunnan piiristä pois pudonneita nuoria on autettava monella tapaa ja pitkäkestoisesti, jotta he voivat palata kouluun tai työhön. Uudenmaan Martat auttavat nuoria hankkeissaan, joista yksi on Elämä alkaa arjesta.

”Hei ja kiitos. Kurssi on ollut minulle todella hyödyllinen jo ihan vain sen suhteen, että en ole pystynyt ruokailemaan seurassa (ja käyttämään käsiä). Uusien asioiden kokeilu ei ole itsestään selvää kun sairasti bulimiaa 3 vuotta ja vasta 5 kk olen ollut terve. Kiitos piristävästä otteesta, ilmapiiristä ja opetuksesta. Kannatan kurssien jatkamista kaikkialla.” Näin kirjoittaa palautteessaan Milla 23 v.

Milla osallistui Uudenmaan Marttojen Elämä alkaa arjesta -hankkeeseen Vamos-palveluiden Sörnäisten yksikössä.

Opitaan yhdessä tekemällä

Elämä alkaa arjesta -hankkeessa luodaan toimintamalli, jolla kaikkein vaikeimmin syrjäytyneitä nuoria voidaan nostaa takaisin mukaan yhteiskunnan tarjoamien palveluiden piiriin ja ohjata heitä eteenpäin kohti koulutusta ja työelämää. Hanke toteutetaan yhteistyössä Uudenmaan Marttojen ja Helsingin Diakonissalaitoksen Vamos-palveluiden kanssa.

Elämä alkaa arjesta -hankkeessa on mukana 500 Vamos-palveluiden piirissä olevaa 16 – 29 vuotiasta nuorta.  Nuori osallistuu kerran viikossa kuuden viikon ajan ryhmätapaamiseen yhdessä muiden nuorten ja marttojen kotitalousneuvojan kanssa. Tapaamisissa kokataan ja syödään yhdessä, opetellaan kodinhoitoa kädestä pitäen ja keskustellaan vapaamuotoisesti eri teemoista. Nuori saa 18 tuntia harjoitusta ruuanlaitosta, kaupassa käynnistä, siivouksesta, pyykkäyksestä, oman rahan käytön suunnittelusta ja sosiaalisten taitojen kehittämisestä.

Nuorten palaute ohjaa toimintaa

Nuorten antama palaute on ollut todella hyvää. Tähän mennessä kurssin suorittaneet yli 300 nuorta ovat antaneet keskimääräiseksi yleisarvosanaksi 4,6 asteikolla 1-5.

Ruoanvalmistuksen oppiminen ja yhdessä kokkaaminen on saanut nuorilta parhaan palautteen. Ruokia on myös kehuttu paljon. Kokkausreseptien haaste on johtunut enemmänkin keittiötilojen ahtaudesta ja käytössä olevien uunien ja työvälineiden vähäisyydestä kuin nuorten innosta tai kokkaustaidoista.

Ruoan edullisuus ja ekologisuus ovat olleet nuorille paljon tärkeämpi asia kuin osasimme etukäteen kuvitella. Eri raaka-aineiden ravitsemukselliset ominaisuudet ovat myös kiinnostaneet ja puhututtaneet nuoria yllättävän paljon. 70 % nuorista kertoivat palautteessaan, että olivat valmistaneet kurssilla oppimiaan ruokia myös kotona.

Siivous- ja pyykkäysteemojen toteutustapaa jouduimme pohtimaan saadun palautteen perusteella. Kodinhoito-osion esittämistapaa muutettiin käytännönläheisemmäksi. Nyt kursseilla puhdistetaan uuni mäntysuovalla ja kahvinkeitin etikalla, testataan ekosiivousvälineitä, poistetaan tahroja ja pestään pyykkiä.

Arjen taidot ovat monelta hukassa

Eri syistä kotiinsa juuttuneilla nuorilla on usein vuorokausirytmi sekaisin. Heillä ei ole voimia tai taitoja aterian valmistukseen eikä kodin siivoukseen.  Myös rahan käytön kanssa monella on ongelmia. Heiltä puuttuu realistinen mahdollisuus koulunkäyntiin tai työntekoon. Ilman ulkopuolista apua syrjäytyminen jää näiden nuorten pysyväksi olotilaksi.

”Vamoksesta on ollut paljon hyötyä. Se on tuonut stabiilisuutta elämään. Herään aikaisemmin aamulla ja tulee lähdettyä paremmin ulos kotoa. Joskus tuntuu ettei jaksaisi lähteä, mutta sitten muistaa, että aina siellä on kuitenkin ollut kivaa ja on tullut hyvälle mielelle”, sanoo Tuomas 22 v.

Elämä alkaa arjesta – on monelle ollut edes se yksi syy herätä aamulla.

 

Lue lisää:

Ihanat Martat Vamoksen arjessa

Nuorten hyvinvoinnin eriarvoisuudesta on syytä olla huolissaan

Katso esimerkkejä hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamisesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *