Vauvan päivää vietetään 28.9., tänä vuonna toista kertaa. VauvaSuomi ry ja yhteistyötahot haluavat kiinnittää huomion vauvan näkökulmaan ja vauvaystävälliseen yhteiskuntaan.

Suomea pidetään yhtenä perheystävällisimmistä maista: Olemmehan niiden maiden joukossa, joissa äitiys- ja imeväiskuolleisuus ovat maailman alhaisimpia, meillä on maailmankuulu äitiyspakkaus ja perhevapaat sekä ainutlaatuiset universaalit äitiys- ja lastenneuvolapalvelut.

Millaista on vauvan erityisyys ja miten sitä voitaisiin tukea nykyistä paremmin?

Vauva tuo mukanaan iloa ja vastuuta

Vauva ei koskaan itke ärsyttääkseen vanhempiaan, vaan ilmaisee itkulla omia tarpeitaan. Itkuun vastaaminen on tärkeää, koska silloin vauva oppii, että hänen tarpeitaan kuunnellaan ja niihin myös vastataan.

Vauvan kannalta voimavarainen ja hyvin levännyt vanhempi on turvallisempi kuin huonossa hapessa oleva ja uupunut vanhempi. Vauva on taitava aistimaan hoitavan henkilön mielialan ja perheen tunneilmapiirin.

Vanhemman tyyneys ja rauhallisuus sekä turvalliset otteet ovat vauvalle tärkeitä.

Vastasyntyneen kannalta keskeisiä ovat turvalliset ja hänestä huolehtivat aikuiset: äiti, isä, vanhemmat ja muut huoltajat. Molempien vanhempien osallistuminen vauvan hoitoon omalla tavallaan tukee lapsen kehitystä. Aktiivinen vanhemmuus alusta alkaen tekee mahdolliseksi sen, että vanhemmat voivat yhdessä hoitaa vauvaa ja myös vuorotella hoidossa.

Vastasyntynyt kiintyy häntä hoitavaan vanhempaan tai vanhempiin ja oppii muun muassa tuntemaan äänet, kasvot, ilmeet, tuoksut ja erilaiset käsittelytavat.

Varhainen vuorovaikutus on tärkeää

Vauvan ensimmäinen hymy vahvistaa yhteyttä vauvan ja hoitavan aikuisen välillä. Katsekontakti ja läheisyys ovat tärkeitä. Vauva pitää siitä, että hänen kanssaan jutellaan tai leperrellään.

Vauvan tunnetaitojen oppimista edistää, kun hänen tunteitaan sanoitetaan, esimerkiksi näin: ”Nyt sinua vähän harmittaa, kun kovan pakkasen vuoksi pitää pukea villapuku toppapuvun alle. Ei hätää, pääset pian vaunuihin ja ulos.”

Vauva pitää hassuttelusta, loruttelusta ja siitä, että hänelle lauletaan ja luetaan. Hän myös hyötyy siitä, että hänet otetaan mukaan kaikenlaiseen tekemiseen.

Vauvalle on tärkeää saada nälkä tyydytettyä mahdollisimman nopeasti. Nopea tarpeiden tyydyttäminen tukee perusturvallisuuden kehittymistä.

Vauvan ruokintatilanne on tärkeä tilanne: hän saa olla lähellä ja vuorovaikutuksessa häntä hoitavan aikuisen kanssa.

Vauvan tulee saada ruokaa ihan missä vain nälän niin vaatiessa. Likainen tila ei kuitenkaan ole paras mahdollinen paikka imeväisikäisen ruokintaan. Vauvan ruokinta julkisissa tiloissa on mitä luonnollisin asia.

Vauvan hoidossa kannattaa vuorotella

Vastasyntynyt nukkuu ensimmäisinä kuukausina paljon. Turvallisin nukkumapaikka hänelle on omassa sängyssä, samassa huoneessa vanhempiensa kanssa.  Tämä järjestely helpottaa vauvan tarpeisiin vastaamista yöllä. Ruokinnan jälkeen vauva laitetaan takaisin nukkumaan omaan sänkyynsä.

Vanhempien kannattaa välillä vuorotella vauvan hoidossa yöllä, jotta toinen vanhempi voi välillä levätä. Isä voi esimerkiksi vaihtaa vaipan ja tuoda vauvan imemään.

Vauva kannattaa totutella iltarutiineihin alusta alkaen, jolloin nukkumaanmenoa edeltävä aika rauhoitetaan suuremmilta virikkeiltä ja kirkkailta valoilta.

Vastasyntyneelle ensimmäinen ikävuosi on kiihkeän kasvun ja kehittymisen aikaa. Vauvan kehitystä ei kannata verrata muihin saman ikäisiin, vaan pelkästään suhteessa vauvan omaan kehitykseen.

Ylipäätään lapsi nauttii siitä, että hänen saavutuksistaan iloitaan. Kasvaessaan lapsi tarvitsee rakkauden lisäksi myös rajoja. Hän haluaa olla mukana kaikessa, on utelias ja kokeilee rajojaan.

Lapsen turvallisuus on aikuisten vastuulla ja kodin turvallisuutta tulee tarkastella lapsen näkökulmasta.

Lapsen ensimmäinen ikävuosi on vanhemmille vaativa

Vauva on riippuvainen hoitavista aikuisista. Vauva ja vanhemmat hyötyvät apua tarjoavista läheisistä ja muista turvallisista aikuisista esimerkiksi silloin kun vanhempien on saatava levätä.

Yksin lasta kasvattavalle turvaverkosto on elintärkeä.

Vauvaa ei saa koskaan ravistaa, vaikka pinnan menettäminen olisi lähellä. Kannattaa laskea kymmeneen ja viedä vauva omaan sänkyynsä sekä välittömästi keskustella kiukun tuntemuksista kumppanin tai muun luottohenkilön kanssa.

Päihtynyt hoitaja ei ole vauvan kannalta turvallinen. Vauvan mielestä päihtynyt tuoksuu erilaiselta ja käyttäytyy oudosti. Näiden syiden vuoksi päihteiden käytöstä tulee pidättäytyä vauvaperheen vaiheessa vauvan läsnä ollessa.

Vauva- ja perhemyönteisessä yhteiskunnassa koko yhteisö kasvattaa ja pitää huolta pienimmistään ja myös heitä hoitavista aikuisista.  Vauvaperheen vaiheessa ja myöhemminkin koko perhe hyötyy erityisesti vanhemmuuden ja parisuhteen tuesta.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *