Kansallinen FinTerveys-tutkimus selvittää Suomessa asuvien yli 18-vuotiaiden terveyttä ja hyvinvointia. Yli 10.000 henkilöä on kutsuttu mukaan tutkimukseen. Suomea kiertää kuusi kuuden hengen tutkimusryhmää. Turun tiimimme kiertää Länsi-Suomen alueella ja on vieraillut jo Turun lisäksi Vehmaalla, Raumalla, Porissa, Harjavallassa, Loimaalla, Naantalissa ja Forssassa.

FinTerveys-tutkimuksessa mitataan tutkittavan verenpaine, otetaan mittoja, tarkastetaan näkö, otetaan useita verikokeita, tehdään kehonkoostumusmittaus ja testataan toimintakykyä. Osalle tehdään myös ravintohaastattelu, ja osalle liikunta- ja unikartoitus.

Tutkimuksen puoliväli on nyt ylitetty. Tutkimustiimillämme on yli 2000 ajokilometriä takana ja useita eri kuntia sekä tutkimustiloja on nähty ja koettu. Puramme jälleen pakettiautollisen tutkimusmateriaalia ja – välineitä uusiin tutkimustiloihin, edessä taas uusi kunta ja uudet ihmiset. Tätä odotamme innolla.

Vaikka tutkimustyö on aika lailla rutiinia, työ tuntuu aina uudelta uudessa kunnassa uusien tutkittavien myötä. Tutkittavat saapuvat paikalle positiivisin mielin, osa hieman jännittäen mitä tulee tapahtumaan. Jotkut ovat jopa nukkuneet huonosti jännityksen takia. Monet kertovat etteivät koskaan ole voittaneet arvonnoissa ja kokevat FinTerveys-tutkimukseen valituksi tulemisen lottovoittona.

niin sairaat kuin terveetkin ovat tervetulleita

Valinta on myös aiheuttanut monelle leikkimielistä kateutta työpaikoilla. Työkaverit ja läheiset ovat kannustaneet epäröiviä tutkimukseen kutsuttuja osallistumaan tutkimukseen. Jotkut epäröivät tuloaan elämäntapojensa, terveytensä tai ulkonäkönsä vuoksi. Tutkimushoitajan näkökulmasta on tärkeää, että kaikki kutsutut tulevat omina itsenään sellaisina kuin ovat. Tutkimushoitaja ei syyllistä eikä arvostele, hän vain tutkii, ei hoida.

Tutkimuksen tuloksen kannalta on merkittävää, että saisimme mahdollisimman suuren määrän tutkittavia paikalle, niin sairaat kuin terveetkin ovat tervetulleita.

Tutkimuksesta saa mukaansa pois lähtiessä lyhyehkön palautteen. Noin kahden kuukauden kuluttua laboratoriotulokset tulevat postitse kotiin selityksineen. Vuoden vaihteessa tutkittava saa itsestään Terveysprofiilin, johon olemme yhdistäneet kaiken tutkittavasta kerätyn tiedon. Tätä omaa Terveysprofiilia voi verrata muihin samanikäisiin suomalaisiin, mikä onkin toiminut monelle kannustimena tulla paikalle.

Eräskin nuori mies sanoi naurahtaen, että osallistui tutkimukseen puhtaasti itsekkäistä syistä. Tutkimushoitajan näkökulmasta tämä oli erittäin hyvä syy tulla paikalle.

”Ei tämä ollutkaan niin jännittävää kuin luulin”, ”Täällähän oli oikein rattoisaa”, ”Aika meni kivasti mukavien tutkimushoitajien kanssa”, ”Täällä voisi olla pidempäänkin”, näitä saamme kuulla päivittäin tutkittavilta. Meille hoitajille on tärkeää ottaa tutkittavat positiivisesti vastaan sekä informoida heitä heti alkuun riittävästi, jotta turhat pelot ja jännittämiset kaikkoavat.

Arvostamme suuresti ihmisiä, jotka kaiken kiireen keskellä tai omasta sairastelusta huolimatta kuitenkin järjestävät aikaa ja tulevat paikalle. Parasta palautetta on nähdä tutkittavan lähtevän hymyssä suin jatkamaan päiväänsä puolentoista tunnin tutkimuksen jälkeen.

”Täällähän oli oikein rattoisaa”

Kommelluksia sekä hauskoja yhteensattumiakin on osunut matkan varrelle. Jotkut ovat tulleet muutaman tunnin etuajassa tai vääränä päivänä paikalle. Joskus sattumalta samasta perheestä ovat olleet molemmat puolisot tutkittavina, tai äiti ja aikuinen tytär ovat saaneet kutsun tutkimukseen.

Suru-uutisiakin valitettavasti kuulemme ajoittain ja kunnioitamme suuresti sitä, että tutkittava jaksaa tulla paikalle kesken suruaan. Emme ole robotteja vaikka noudatammekin itse tutkimustyössä konkreettisesti samaa kaavaa ja toivomme, että työssämme näkyy se inhimillisyys ja positiivinen vuorovaikutus, jota itse koemme antavamme sekä saavamme tästä työstä.

Tärkein viesti kutsun saaneille on, että tule sellaisena kuin olet. Saat tutkimuksesta paljon tietoa omasta terveydentilastasi ja saatat jopa yllättyä positiivisesti. Samalla osallistut yhteiseen hyvään Suomen kansanterveyden puolesta.

Lue lisää:

Kansallinen FinTerveys-tutkimus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *