Miksi ekosysteemejä ei kannata sivuuttaa sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä lastensuojelun uudistamisessa

”Ekosysteemit ovat yhteisen vision ympärille rakentuvia jatkuvasti kehittyviä verkostorakenteita.”*

”Sosiaalisten innovaatioiden ekosysteemeillä tarkoitetaan niiden toimijoiden joukkoa, jotka eri rooleissa kehittävät sosiaalisia innovaatioita, tukevat niiden kehittämistä tai ohjaavat niiden kehittämistä esimerkiksi rahoituksen kautta.”**

EU panostaa ekosysteemeihin 

Horisontti Eurooppa -ohjelma 2021–2027 on EU:n kaikkien aikojen suurin panostus tutkimukseen ja innovointiin Euroopassa. Ohjelman tavoitteena on vahvistaa uutta luovia innovaatiota sekä eurooppalaisia, kansallisia, alueellisia ja paikallisia innovaatioekosysteemejä eri toimijoineen.

Suomessa ohjelma tukee Sosiaalisten innovaatioiden Suomi -osalla erityisesti lastensuojelun piirissä olevien hyvinvointia rahoittamalla Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen –ohjelman (ESR+ TL 5.1) hankkeita 30 M eurolla vuosina 2021–2027. SOILA-koordinaatiohanke tukee ohjelman toimeenpanoa.

Ekosysteemit ovat osa systeemistä muutosta

Ekosysteemityö tähtää sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämistoiminnan avautumiseen yli organisaatiorajojen sekä eri taustaisten toimijoiden osaamisen, verkostojen ja resurssien yhdistämiseen uusien radikaalienkin toiminta- ja ajattelumallien löytämiseen ilkeiden ongelmien ratkaisemiseksi.

Lastensuojelun yhteydessä tämä tarkoittaa esimerkiksi palvelujärjestelmien ja toimintatapojen uudistuksia, joissa lapsi saa ongelmitta ympärilleen tarpeensa mukaisen monitoimijaisen, sektorirajat ylittävän sosiaali- ja terveydenhuollon ekosysteemin, unohtamatta sivistyspalveluita, järjestöjä, yrityksiä ja epävirallisia verkostoja, joita voivat olla myös perheyhteisö läheisineen.  On hyvä tunnistaa ja tunnustaa, että mitä pienempi samanmielinen joukko on uudistusta tekemässä, sitä heikommalla pohjalla uudistus on polkuriippuvuuden korostuessa. Ekosysteemi voi siis olla vastaisku nykyhetken säilyttämishalulle.

Käytännön tukea ekosysteemitoimintaan

Ekosysteemityö on osa eri korkeakoulujen tutkimus- ja hanketoimintaa.  Myös valtion työelämäpalvelut käynnistävät syyskuussa 2024 viidennen ekosysteemikoulun hallitusohjelman mukaisena ekosysteemimäisen toimintamallin lanseerauksena osaksi valtionhallinnon toimintatapoja. Katsomme itsekin hanketyötä uusin silmin osallistuttuamme koko SOILA-hankkeen voimin neljänteen ekosysteemikouluun.

“Lastensuojelun uudistaminen on kaikkien yhteinen asia. Voimavaroja yhdistäen ja oppimalla yhdessä uutta kykenemme tekemään hypyn uuteen lasten ja perheen hyväksi toimivaan palvelujärjestelmään”, totesimme ekosysteemikoulutuksessa 2023.

SOILA-hanke toteutti yhdessä Innokylän kanssa Sosiaalisten innovaatioiden erityispiirteet –innovaatiokatsauksessa selvityksen ekosysteemikäsitteen käytöstä lastensuojelun hankkeissa. Ekosysteemi oli katsauksen harvinaisin piirre, siksi järjestämme ekosysteemikoulutusta hankerahoitusta hakeville sekä tänä vuonna käynnistyville (ESR+ TL 5.1)  13 lastensuojeluhankkeelle osana hanketukea.  

Ekosysteemin voimaa ei kannata sivuuttaa, se on uudistumisen ja muutospysyvyyden vankempi tae.

Lue lisää:

Logo. Euroopan unionin osarahoittama.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *