THL ei ole, eikä mielestäni saa olla pelkkä kylmänviileä sivustakatsoja joka ei ota kantaa, vaan pelkästään tarjoilee vaihtoehtoja. Meidän on pystyttävä parempaan, osallistuminen prideviikkoon ja sateenkaarilipun nostaminen THL:n lipputankoon on esimerkki tästä.

Törmäsin aamulla twitteriä selatessani ASPHERin twiittiin jossa todetaan että ”jokaisen kansanterveysammattilaisen on pantava äänensä likoon paremman yhteiskunnan puolesta”. Uskonkin että useimpien THL:n työntekijöiden sisällä asuu pikku aktivistin poikanen. Se ei tarkoita puolueettomuuden menettämistä, vaan päinvastoin sitä, että asioita ajatellaan monelta kantilta ja kaikkien ihmisten ihmisarvon tunnistavan arvopohjan kautta.

Minulle THL on juuri tätä. Sen lisäksi että teemme työtä suurimpien hyvinvoinnin haasteiden hallitsemiseksi, meidän pitää yhtä lailla huolehtia siitä että emme tule tukeneeksi vain enemmistön diktatuuria. THL:n pitää pystyä työnsä kautta tukemaan kaikkien ihmisten terveyttä ja hyvinvointia. Tämä tarkoittaa myös vähemmistöjen asioiden ajamista ja tasa-arvoisen kohtelun tukemista kaikissa yhteiskunnallisissa asioissa.

Suomi on hyvä maa, asua, yksi parhaista. Silti meilläkin riittää parannettavaa – isona asian mm. Translain uudistaminen ja sateenkaariperheiden tasa-arvoisen kohtelun jatkuva edistäminen. Minusta ei voida enää millään lailla pitää hyväksyttävänä, että lain voimalla säädellään ihmisen oikeutta päättää oman kehonsa toiminnasta. Sterilisaatiovaade on saatava laista pois. Tämä ei ole politiikkaa. Kyse on arvoista – ja THL:n on voitava toimia ihmisarvon edistämisen puolesta fobioita ja erilaisuuden pelkoa vastaan tänään ja myös tulevaisuudessa.

Minulle sateenkaarilipun nosto on osoitus siitä että THL on kaikkien ihmisten hyvinvoinnin puolestapuhuja. Yhtä lailla sote-ammattilaisten, kuin kaikkien kansalaisten; lasten, aikuisten ja ikääntyneiden; työssäkäyvien ja työttömien. Yhtä lailla suomen-, ruotsin-, saamen- ja romaninkielisten; suomessa ja muualla syntyneiden; heteroiden, homojen, lesbojen ja transihmisten; eri uskontokuntien, rikkaiden ja köyhien, terveiden ja sairaiden, lihavien ja laihojen, raittiiden, juoppojen ja narkkareiden; enemmistön ja vähemmistöjen.

Nämä ovat minulle THL:n arvojen perusta ja olen iloinen ja ylpeä työpaikastani.

Tavataan pridekulkueessa!

 

Minoriteternas jämlikhet måste försvaras

We must protect the equal rights of minorities

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *