Sosiaaliturvan väliaikaiset korotukset helpottavat nyt monen toimeentuloa, mutta pudotus ensi vuoteen on sitäkin karumpi

Viime syksynä hinnat nousivat ennätystahtia ja Marinin hallituksessa mietittiin kuumeisesti, millä keinoilla isojen sähkölaskujen ja muiden kulujen aiheuttamaa taloudellista taakkaa ja pienituloisten ahdinkoa voisi lievittää.

Yhdeksi keinoksi valikoitui etuuksien väliaikaiset korotukset, jotka kohdennettiin erityisesti lapsiperheisiin. Työttömyysturvan ja opintorahan lapsikorotuksia kasvatettiin. Lasten toimeentulotuen tasoa ja lapsilisän yksinhuoltajakorotusta nostettiin. Samantyyppinen muutos oli myös joulukuussa maksettu ylimääräinen lapsilisä. Osana samaa pakettia myös lääkkeiden vuosiomavastuu jäädytettiin väliaikaisesti vuoden 2022 tasolle, tarkoituksenaan tukea sairastavien taloudellista tilannetta.

Väliaikaisia korotuksia perusteltiin hintojen nousun aiheuttamalla ahdingolla ja talouden turvaamisella varmuuden päälle. Valtiovarainministeriö ennusti syksyllä inflaation hiipuvan, mutta tietenkään kukaan ei ollut varma kehityksestä.

Väliaikaisten korotusten päälle tulivat vielä tavanomaiset etuuksien indeksikorotukset. Ne tehdään aina jälkijunassa, mikä tarkoittaa sitä, että etuuksien ostovoima pienenee väliaikaisesti, kun inflaatio kiihtyy.

Periaatteessa väliaikaiset etukäteiskorotukset voisivat siis lievittää viiveen vaikutusta erityisesti kiihtyvän inflaation tilanteessa.

Toisaalta kyyninen politiikan seuraaja voisi sanoa, että yksi peruste väliaikaisille korotuksille oli myös lähestyvät vaalit.

Inflaation kiihtyminen alkoi tasaantua alkuvuonna

Kävi kuitenkin niin, että inflaatio alkoi hieman hiipua alkuvuodesta, vaikka jatkuu edelleen nopeana.

Vuoden 2023 alussa toteutetut indeksikorotukset nostivat etuuksien ostovoimaa vuoden 2022 väliaikaisesta kuopasta myös niissä etuuksissa, joissa ei tehty väliaikaisia korotuksia.

Etuuksien korotusten väliaikaisuus tarkoittaa sitä, että korotukset poistuvat vuonna 2024, ellei niiden jatkamisesta tehdä päätöksiä. Nyt näyttää siltä, että tuskin tehdään. Nykyiseen etuustasoon tottuneiden on siis hyvä tiedostaa, että korotusten poistuminen aiheuttaa etuustason laskun. Lisäksi lääkkeiden vuosiomavastuu nousee ensi vuonna poikkeuksellisen paljon, kun sen indeksijäädytys puretaan.

Etuuksien korotusten päättyminen pienentää niiden ostovoimaa

Valtiovarainministeriön kevään inflaatioennusteen perusteella voidaan arvioida, miten etuuksien korotusten päättyminen vaikuttaa ostovoimaan vuonna 2024. Ennusteet on koottu alla olevaan kuvioon.

  • Työttömyysturvan lapsikorotusten ostovoima pienentyy arviolta 14 % (-20 €/kk), jos uusi hallitus toteuttaa indeksikorotuksen vuonna 2024. Ilman indeksikorotusta pudotus on arviolta 19 % (-28 €/kk).
  • Lääkkeiden vuosiomavastuun nimellistaso nousisi ennusteen perusteella 13 % (+77 €) indeksikorotuksen kanssa.

Oikeat luvut voivat hyvin olla suurempiakin, jos inflaatio kehittyy ennusteita nopeammin kuten tänä vuonna on käynyt.

Väliaikaiset korotukset helpottavat monen toimeentuloa vuoden ajan. Niillä on kuitenkin se katala piirre, että ne voivat totuttaa hyvään, mutta iskevät takaisin. Ja silloin tarkkaan ottaen ei ole kyse syntymässä olevan oikeistohallituksen teoista, vaan Marinin hallituksen säätämistä muutoksista.

Blogi on osa Uusi sosiaaliturva -blogisarjaamme. Sarjassa aiemmin julkaistut blogit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *