Susanna Raulio

erikoistutkija Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, THL

Kirjoittajan blogeja

Ravitsemukseen liittyvillä valinnoilla sekä toimenpiteillä kunnat ja hyvinvointialueet edistävät asukkaidensa terveyttä

Epäterveellinen ravinto on yhteydessä moniin kansantautien riskitekijöihin, kuten kohonnut verenpaine, verensokeri ja veren rasva-arvot sekä ylipaino, jotka selittävät yhdessä valtaosan suomalaisten tautitaakasta.
Kun ravitsemusriskit yhdistetään, ne selittävät tautitaakasta jopa enemmän kuin tupakka ja alkoholi yhteensä.

Aamupala ja koululounas antavat puhtia koulutyöhön – tutuista asioista on hyvä muistuttaa

7 min

Päätä särkee, ajatus ei kulje, keskittyminen herpaantuu tämän tästä ja väsyttääkin armottomasti; varmasti tuttu tunne jokaiselle ainakin silloin tällöin. Syy voi löytyä päivän aikaisesta ruokailusta: onko aamiainen jäänyt väliin tai lounas kuitattu naposteltavilla tai jopa makeisilla? Maukas ja ravitseva ateria nautittuna kiireettömästi viihtyisässä ympäristössä ja mieluisassa seurassa on tavoite jokaiselle koululle ja oppilaitokselle. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan […]

Elintarvike- ja kaupan alalla avaimet lasten hyvän ravitsemuksen edistämiseen

Pohdimme päivittäin työssämme lasten terveellisten ruokatottumusten edistämistä ja toisaalta ruokaympäristössä viime vuosikymmeninä tapahtuneita muutoksia. Runsaasti energiaa, mutta vähän ravintoaineita sisältävien elintarvikkeiden valikoima sekä annos- ja pakkauskoot ovat kasvaneet, ja niitä on helposti saatavilla ympäri vuorokauden ja kaikkialla, missä lapsi liikkuu. Tiedetään, että suuriksi kasvaneet annos- ja pakkauskoot vaikuttavat syömisen määrään; suurista annoksista syödään helposti enemmän. […]

Luonnon monimuotoisuus ja ihmisen terveys kulkevat käsi kädessä

Lapsi kävelee metsäpolulla. Hän kompastuu juurakkoon ja ottaa käsillä tukea maasta. Risut, multa, pienet kivet ja kävyt tuntuvat hassuilta ihoa vasten. Kädet multaantuvat. Lapsi pyyhkii räkää nenästä. Nyt poskessakin on multaa ja hiekkaa. Lapsi löytää puun, hän tarttuu oksaan ja kampeaa itseään ylöspäin. Siinä hän istuu, katsoo ja kuuntelee metsää. Luonto tarjoaa lapselle tärkeitä mikrobikontakteja […]

Kaikki syömään, koululounas on katettu!

Aurinkoinen kesäloma on ohi ja oppilaat ja henkilökunta ovat palanneet kouluihin. Myös kouluravintolat ovat valmiina uuteen lukuvuoteen; noin 900 000 koululaista ja opiskelijaa nauttii päivittäin maksuttoman kouluruoan. Lautasille annostellaan oppilaiden lempiruokia kuten kalapuikkoja, tortilloita, pinaattilettuja, makaronilaatikkoa ja ohrapuuroa sekä muita ruokalajeja vaihtuvalta listalta. Pääruoan kaveriksi tarjoillaan monipuolisesti kasviksia, leipää ja maitoa. Suomalainen ylpeyden aihe, kouluruokailu, […]

Energiajuomistako energiaa? – Vastuu lasten terveydestä ja jaksamisesta on aikuisilla

Lähikauppamme kassalla on koulun jälkeen energiajuomajono. Jonossa on eri-ikäisiä lapsia ja nuoria, enimmäkseen poikia. Ilmiö on tuttu kaikkialla Suomessa, sillä energiajuomista on tullut nopeasti suosittuja nuorten keskuudessa. Vuoden 2017 Kouluterveyskyselyn mukaan noin 11 % peruskoulun 8.–9. luokan pojista ja 5 % tytöistä juo energiajuomia 3–5 päivänä viikossa ja 7 % pojista ja 3 % tytöistä […]

Palasteltaisiinko terveyden edistämisen tavoitteet?

Nykypäivän toiminnalle on tyypillistä kehitettävien asioiden ja ratkaistavien ongelmien kasaaminen suuriksi asiakokonaisuuksiksi. Tällöin törmätään helposti tilanteisiin, joissa toiminta- ja ratkaisumallien löytyminen on haasteellista. Mikään ei ole tarpeeksi kattavaa ja riittävää eikä näin ollen valmista eteenpäin vietäväksi. Asioiden pohtimista ja suunnittelua suurempina kokonaisuuksina, huomioiden laajasti erilaiset asiaan vaikuttavat tekijät ja toiminnan ympäristöt, puoltaa se, että silloin […]