Elintavat ja ravitsemus

Meta-analyysien haasteet – kovat rasvat sittenkin sydäntautiriski

Lukuaika8 min

Arvostettu British Medical Journal, BMJ, julkaisi keskustelua herättäneen artikkelin tyydyttyneen rasvan terveysvaikutuksista (1), jonka myös suomalainen media huomioi. Artikkelissa ei havaittu yhteyttä tyydyttyneen rasvan saannin ja sydäntautisairastuvuuden välillä. BMJ:n artikkeli pohjautuu ns. meta-analyysiin, joka yhdistää usean eri tutkimuksen aineistoja ja tuloksia. Meta-analyysillä voidaan lisätä näytön voimaa ja tarkkuutta, jos jostain ilmiöstä on tehty useita hyviä, mutta pieniä tutkimuksia. Näin […]

Lue lisää Meta-analyysien haasteet – kovat rasvat sittenkin sydäntautiriski

Elinvoimaa koululaiselle kesäruuasta

Lukuaika2 min

Koululaiset ampaisivat kesälaitumille tai hautautuvat sohvan pohjalle. Toivottavasti monelle lapselle on järjestynyt liikunnallisia, turvallisia lomapäiviä. Kesä on vapautta ja rentoa meininkiä, mutta jokapäiväinen pieni suunnitteluhetki varmistaa arjen sujumisen. Lasten ja vanhempien yhteinen suunnittelu ennen kauppareissua lisää lapsenkin vastuuseen kasvamista. Pienimmät lapset soittavat päivittäin vanhemmille ”Mitä minä söisin”. Perheen jääkaapin varustaminen on tärkeää sekä pienen koulukkaan […]

Lue lisää Elinvoimaa koululaiselle kesäruuasta

Ravitsemussuositusten on perustuttava tutkimukseen

Lukuaika5 min

Jatkan vielä keskustelua Helsingin Sanomien artikkelista ”Kuka tietää, mikä on paras ruokavalio?” Kirjoitin aiemmin, että media tulkitsee usein väärin tieteellisten tutkimusten niin sanottuja nollatuloksia. HS:n artikkelissa esitettiin myös toinen kommenttia vaativa ajatus. Artikkelin mukaan yksittäisen ihmisen ei tarvitsisi ottaa lainkaan huomioon tutkimuksen antamaa tietoa omissa ruoka- tai elintapavalinnoissaan. Filosofian maisteri Harri Lapinojan mukaan ”yksityisen ihmisen ei tarvitse […]

Lue lisää Ravitsemussuositusten on perustuttava tutkimukseen

Tutkimusten ”nollatulokset” ymmärretään ravitsemuskeskustelussa vaarallisen väärin

Lukuaika4 min

Keskustelu mediassa siitä mitä ovat ne elintavat joilla on merkitystä terveydelle käy usein kiivaana. Erityisesti ravitsemusasioissa tuodaan julki erilaisia mielipiteitä ruokien ja ravintoaineiden merkityksestä eri tahojen lausumina, niin että maallikon on vaikea tietää ketä tai mitä pitäisi uskoa. Helsingin Sanomat puuttui tähän mielenkiintoisella artikkelilla “Kuka tietää, mikä on paras ruokavalio?” (HS 23.11.2014). Artikkelissa toimittaja toteaa: […]

Lue lisää Tutkimusten ”nollatulokset” ymmärretään ravitsemuskeskustelussa vaarallisen väärin

7 syytä syödä enemmän kasviksia ja 3 keinoa onnistua siinä

Lukuaika4 min

Hyviä uutisia suomalaisten kasvisten syönnistä saatiin tuoreesta (!) Finravinto 2012 -tutkimuksesta: kasvisten kulutus on lisääntynyt ja niiden osuus kuidun saannista on noussut. Mutta osa suomalaisista ei edelleenkään syö kasviksia juuri lainkaan.  Kasvisten käyttö saattaa tuntua hankalalta, ja siksi niiden hyötyjä on syytä taas kerran mainostaa, sillä kasvisten ja juuresten käyttö on sekä terveysteko että ekoteko. […]

Lue lisää 7 syytä syödä enemmän kasviksia ja 3 keinoa onnistua siinä