Elintavat ja ravitsemus

Hyvä pääsiäisruoka – perinteitä, väriä ja terveyttä

Lukuaika5 min

Pääsiäisenä on tapana syödä hyvin, mutta pääsiäisen herkut ovat usein kaloripitoisia. Monet haluavat välttää kilojen karttumisen ja toivovat kevyitä vaihtoehtoja ruokapöytään. Miten välttää pahimmat karikot ja syödä terveellisesti myös pääsiäisenä? Se on helppoa, ainakin jos omaa kohtuulliset ravitsemuksen perustiedot ja suunnittelee etukäteen. Tämä pätee ruokaan, liikuntaan ja muihin aktiviteetteihin. Listaan tämän kirjoituksen lopussa joidenkin ruokien […]

Lue lisää Hyvä pääsiäisruoka – perinteitä, väriä ja terveyttä

Kun THL ”kielsi” kansallismakeisen

Lukuaika7 min

Asettukaapa minun asemaani. Saavutte työpaikalle varhain aamulla valmiina urakoimaan rästitöitä toimiston pikkuhiljaa herätessä. Samassa ovelle ilmaantuu hengästyneenä hätääntyneen näköinen tutkijatoveri kertoen, että käytävän toisessa päässä on kiireellistä asiaa. Selviää, että television aamuohjelma pyytää suoraan lähetykseen kommenttia maakuntalehden uutiseen ”THL kieltää lakritsin ja salmiakin raskaana olevilta”. Tästä alkaa kahden päivän mediaryöpytys, joka vähitellen rauhoittuu, kun huomio […]

Lue lisää Kun THL ”kielsi” kansallismakeisen

Makeisverosta tulisi tehdä terveysperusteinen

Lukuaika4 min

Hallituksen ilmoitus poistaa nykyinen makeisvero herättää ihmetystä niissä, jotka kantavat huolta erityisesti lasten ja nuorten terveydestä. Julkisuudessa on annettu ymmärtää, että Suomessa olisi kova kiire poistaa nykyinen vero, vaikka EU:sta ei asiasta ole minkäänlaista päätöstä lähetetty. Olisi tärkeää, että näin merkittäväsi kansanterveyteen vaikuttavien päätösten taustat tulisi saattaa julkiseen keskusteluun. Suomen elintarviketeollisuus on tehnyt kantelun nykyisen […]

Lue lisää Makeisverosta tulisi tehdä terveysperusteinen

Meta-analyysien haasteet – kovat rasvat sittenkin sydäntautiriski

Lukuaika8 min

Arvostettu British Medical Journal, BMJ, julkaisi keskustelua herättäneen artikkelin tyydyttyneen rasvan terveysvaikutuksista (1), jonka myös suomalainen media huomioi. Artikkelissa ei havaittu yhteyttä tyydyttyneen rasvan saannin ja sydäntautisairastuvuuden välillä. BMJ:n artikkeli pohjautuu ns. meta-analyysiin, joka yhdistää usean eri tutkimuksen aineistoja ja tuloksia. Meta-analyysillä voidaan lisätä näytön voimaa ja tarkkuutta, jos jostain ilmiöstä on tehty useita hyviä, mutta pieniä tutkimuksia. Näin […]

Lue lisää Meta-analyysien haasteet – kovat rasvat sittenkin sydäntautiriski

Elinvoimaa koululaiselle kesäruuasta

Lukuaika2 min

Koululaiset ampaisivat kesälaitumille tai hautautuvat sohvan pohjalle. Toivottavasti monelle lapselle on järjestynyt liikunnallisia, turvallisia lomapäiviä. Kesä on vapautta ja rentoa meininkiä, mutta jokapäiväinen pieni suunnitteluhetki varmistaa arjen sujumisen. Lasten ja vanhempien yhteinen suunnittelu ennen kauppareissua lisää lapsenkin vastuuseen kasvamista. Pienimmät lapset soittavat päivittäin vanhemmille ”Mitä minä söisin”. Perheen jääkaapin varustaminen on tärkeää sekä pienen koulukkaan […]

Lue lisää Elinvoimaa koululaiselle kesäruuasta

Ravitsemussuositusten on perustuttava tutkimukseen

Lukuaika5 min

Jatkan vielä keskustelua Helsingin Sanomien artikkelista ”Kuka tietää, mikä on paras ruokavalio?” Kirjoitin aiemmin, että media tulkitsee usein väärin tieteellisten tutkimusten niin sanottuja nollatuloksia. HS:n artikkelissa esitettiin myös toinen kommenttia vaativa ajatus. Artikkelin mukaan yksittäisen ihmisen ei tarvitsisi ottaa lainkaan huomioon tutkimuksen antamaa tietoa omissa ruoka- tai elintapavalinnoissaan. Filosofian maisteri Harri Lapinojan mukaan ”yksityisen ihmisen ei tarvitse […]

Lue lisää Ravitsemussuositusten on perustuttava tutkimukseen

Tutkimusten ”nollatulokset” ymmärretään ravitsemuskeskustelussa vaarallisen väärin

Lukuaika4 min

Keskustelu mediassa siitä mitä ovat ne elintavat joilla on merkitystä terveydelle käy usein kiivaana. Erityisesti ravitsemusasioissa tuodaan julki erilaisia mielipiteitä ruokien ja ravintoaineiden merkityksestä eri tahojen lausumina, niin että maallikon on vaikea tietää ketä tai mitä pitäisi uskoa. Helsingin Sanomat puuttui tähän mielenkiintoisella artikkelilla “Kuka tietää, mikä on paras ruokavalio?” (HS 23.11.2014). Artikkelissa toimittaja toteaa: […]

Lue lisää Tutkimusten ”nollatulokset” ymmärretään ravitsemuskeskustelussa vaarallisen väärin

7 syytä syödä enemmän kasviksia ja 3 keinoa onnistua siinä

Lukuaika4 min

Hyviä uutisia suomalaisten kasvisten syönnistä saatiin tuoreesta (!) Finravinto 2012 -tutkimuksesta: kasvisten kulutus on lisääntynyt ja niiden osuus kuidun saannista on noussut. Mutta osa suomalaisista ei edelleenkään syö kasviksia juuri lainkaan.  Kasvisten käyttö saattaa tuntua hankalalta, ja siksi niiden hyötyjä on syytä taas kerran mainostaa, sillä kasvisten ja juuresten käyttö on sekä terveysteko että ekoteko. […]

Lue lisää 7 syytä syödä enemmän kasviksia ja 3 keinoa onnistua siinä